Decoratie

Hoe en waar vraag ik financiële hulp aan?


In deze coronacrisis zijn er voor ondernemers verschillende manieren om financiële hulp aan te vragen. Voor hen is het belangrijk om te weten waar je kan aankloppen, maar ook wat de eisen en regels zijn voor die hulp.

De financiële hulp kan allereerst rechtstreeks bij de overheid worden aangevraagd. Dus bij het UWV, de gemeente en de belastingdienst. Andere opties zijn de banken die gebruik maken van de garantstelling van de overheid, en tenslotte andere financiers.

Financiers

Financiers hebben momenteel speciale regelingen opgesteld om het ondernemers wat makkelijker te maken in crisistijd. Zij hebben hun voorwaarden versoepeld, hun kosten verlaagd en aanvragen worden makkelijker geaccepteerd.

Er zijn echter ook financiers die de bepaalde risico's soms te groot vinden. Dat is het geval bij bijvoorbeeld ondernemers uit de horeca, de reisbranche en de evenementenbranche. Het is daarom belangrijk om te weten waar je moet aankloppen als ondernemer.

Horecaondernemers kunnen bijvoorbeeld aankloppen bij de overheid, terwijl andere sectoren die minder last hebben van de crisis daar geen beroep op kunnen doen. Als ondernemer moet je weten waar je terecht kunt, want vaak is er wel een oplossing te vinden.

Regels

Globaal gezien weten de meeste ondernemers wel waar zij moeten aankloppen voor financiële hulp. Het lastige is echter dat de regels omtrent die hulp bijna elke dag wijzigt en het is een wirwar aan regels. Ook bij financiers, die allemaal hun eigen beleid voeren. De ene is nou eenmaal strikter met regels dan de andere. Ook de overheid komt de ene sector wel tegemoet, de andere weer niet. En het ene bedrijf mag wel mensen ontslaan, de andere niet. De regelgeving wordt met de dag complexer.

Wij ondersteunen ondernemers hierin. Ook ondernemers die in eerste instantie zeggen niet gebruik te hoeven of willen maken van de noodmaatregelen. Maar, we kunnen het er over eens zijn dat er een recessie aankomt. Daarom adviseren we bedrijven dat als men gebruik kan en mag maken van de noodmaatregelen, dat ook echt te doen.

Aan die financiële hulp zitten deadlines, maar stel dat er pas na zo'n deadline opeens opdrachten wegvallen voor je bedrijf. Wat dan? Daar zit je dan, zonder financiële steun. En dan is het te laat.

Onderzoekspakket

Ondernemers moeten dus ook kijken naar de langere termijn, en hoe lang ze het in deze situatie kunnen uithouden. Zij moeten kijken naar de liquiditeit van hun bedrijf, waar het mis kan gaan en hoe ze dat het beste kunnen invullen.

Door de crisis hebben we een speciaal corona-onderzoekspakket in het leven geroepen voor bedrijven. Samen met de ondernemer kijken we welke maatregelen er nodig zijn en waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Als dat niet voldoende is kijken we ook naar mogelijkheden voor een overbruggingskrediet. En we maken een plan voor de nabije toekomst: hoe lang kan de ondernemer op deze manier nog doorgaan en wat zou deze kunnen doen op het gebied van kostenbesparing?

Kijk dus als ondernemer naar alle huidige mogelijkheden en eisen die daar aan vastzitten. En maak daar gebruik van. Want de situatie en regels veranderen momenteel dagelijks en dat kan enorm lastig zijn.